• 30
  Jul

  Een huis kopen of verkopen in de zomer: een goed idee?

  Vastgoed wordt het hele jaar door verhandeld. Als koper kan je immers niet kiezen wanneer je droomhuis op de markt komt. Wanneer je zelf verkoopt, heb je dikwijls meer vrijheid. Maar nu dus de vraag: is de zomer een goed seizoen om je huis te koop te zetten of op huizenjacht te gaan? We bieden je twee handige checklists voor koper én verkoper en zetten alvast enkele positieve factoren van …

  Vastgoed wordt het hele jaar door verhandeld. Als koper kan je immers niet kiezen wanneer je droomhuis op de markt komt. Wanneer je zelf verkoopt, heb je dikwijls meer vrijheid. Maar nu dus de vraag: is de zomer een goed seizoen om je huis te koop te zetten of op huizenjacht te gaan?

  We bieden je twee handige checklists voor koper én verkoper en zetten alvast enkele positieve factoren van ons favoriete seizoen op een rijtje.

   

  1. Lange dagen.

  Dat betekent meer licht en dus krijgen kopers een betere indruk van je huis tot laat in de avond.

  Er zijn natuurlijk manieren om daarop in te spelen. Heeft jouw tuin de perfecte oriëntatie voor een aperitief in de avondzon? Kandidaat-kopers zijn na hun werk meer ontspannen en zullen het appreciëren als je ze na de rondleiding een glas aanbiedt op het terras van hun toekomstige woning. De kans is groot dat ze aan die mooie avond terugdenken als ze een bod overwegen!

  Ga je als koper een woning bezichtigen tijdens de zomer? Laat je dan niet verleiden tot een impulsaankoop: een buitenzwembad en dakterras zijn niet de meest herbergzame plaatsen tijdens de eindejaarsfeesten.

   

  2. Een minder drukke tijd.

  Geen school en huiswerk, je klanten vertrekken op vakantie … de zomer is voor veel mensen iets minder druk. Je huis goed opruimen voor je kandidaten ontvangt, is altijd een goed idee. Misschien heb je net iets meer tijd en kan je het tuinhuisje nog vlug een likje verf geven. Een kleine investering kan soms een gevoelige verhoging van je verkoopprijs betekenen.

  Ook als koper heb je meer tijd om bezoeken in te plannen en kan je een wandeling in de buurt  maken om de omgeving te verkennen. Ga eens langs op een mooie zomeravond, dan kan je zien of er ‘s avonds effectief nog zon is in de tuin of op het terras.

   

  3. Alles ruikt lekker.

  Geuren zijn belangrijk en laten mooie herinneringen na: een ruiker bloemen uit de tuin of een geurige kop koffie brengen de kopers direct in de juiste stemming. Zet ook een paar ramen open (als je niet in een drukke winkelstraat woont waar de solden net begonnen zijn).

   

  4. Mensen zijn blijer.

  Ok, je verkoopt geen broodjes, maar blije mensen kopen gemakkelijker en als je zelf in je nopjes bent, verloopt de verkoop misschien net iets vlotter. Vergeet niet: een glimlach is gratis en de aankoop van een huis blijft deels een emotionele keuze.

   

  5. Mooiere foto’s.

  Een eerste indruk is belangrijk en meestal zijn foto’s de eerste kennismaking met een toekomstige woning. Geef toe, een bloeiende zomertuin heeft toch net iets meer aantrekkingskracht dan een schrale tuin vol vallende bladeren. Ook na de zomer blijven je mooie foto’s bruikbaar!

  Laat je als koper niet te veel verleiden door een fancy brochure met sfeerbeelden van een koppeltje dat hun glas champagne deelt op het strand. Misschien is die ene verkoper niet de beste fotograaf, maar heeft zijn woning tal van troeven die je op foto niet ziet.

   

  6. De natuur floreert.

  Dit maakt ook je huis en omgeving aantrekkelijker (en toegankelijker) dan een woning middenin een modderpoel of in het ergste geval een sneeuwlandschap (tenzij je je gezellige blokhut in een skigebied wil verkopen).

  Ga je zelf op zoek naar een huis buiten de zomermaanden? Dan ben je dikwijls in het voordeel, minder mensen zoeken dan een woning en gebreken zijn gemakkelijker zichtbaar (of voelbaar) tijdens de koude en natte maanden.

   

  7. Openhuizendag.

  Heb je een tweede verblijf aan zee te koop? Dan is de drukke zomer het ideale moment voor een openhuizendag! Misschien heb je tussen de nieuwsgierige toeristen toch die ene kandidaat die direct helemaal verkocht is!

  Als je op huizenjacht een openhuizendag bezoekt, laat je dan niet overrompelen door het aantal bezoekers, neem rustig je tijd om het huis te verkennen.

   

  8. Rust in de stad.

  Veel mensen mijden de stad tijdens de zomermaanden en dat biedt verkopers en hun klanten een pak voordelen: parkeren wordt gemakkelijker, er rijden minder auto’s, er zijn minder files en in het nabijgelegen park staat alles in bloei. Kortom, de omgeving ziet er beter uit. Houd wel rekening met evenementen: muziekfestivals, avondmarkten en braderijen zijn geen ideale momenten om een afspraak te plannen.

  Denk er als koper aan dat de zomer in België niet eeuwig duurt. Een klein appartementje in het stadscentrum dat op een warme dag beklemmend lijkt, is wellicht heel knus en gezellig tijdens de wintermaanden en misschien heb je meer dan genoeg aan een miniterrasje (een grote tuin onderhouden is niet voor iedereen ontspannend).

  Ook bespaar je in een kleine ruimte gemakkelijk een flink bedrag op je energiefactuur, zeker in vergelijking met die aantrekkelijke, open loft.

   

  9. Iedereen op vakantie?

  Dat je als verkoper minder bezoekers hebt omdat iedereen op reis vertrekt, is een fabeltje. De zomer duurt drie maanden en de meeste mensen gaan maar twee tot drie weken op vakantie. Kopers stoppen trouwens niet met zoeken wanneer ze in het buitenland zijn. De kans is groot dat je toekomstige koper je een mailtje stuurt vanop zijn iPad, zonnebadend aan een zwembad in Toscane.

   

  De zomer biedt dus tal van voordelen. Uitstellen tot het najaar of de winter is meestal geen goed idee. Wachten zal alleen maar je plannen dwarsbomen als je eindelijk je droomhuis vindt en geen geld beschikbaar hebt.

   

  Bron: Crelan - 26 juli 2018

 • 01
  mei

  MEI = VERKOOPACTIE-maand

  Je woning voordelig verkopen? Zoals je weet zullen binnenkort de registratierechten veranderen ... Dit hoeft niet enkel voor de kopers een voordeel te zijn! In deze periode verwent Alterimmo ook de verkoper met een aantrekkelijke actie. NIEUWSGIERIG? Contacteer ons vrijblijvend en ontdek hoe je NU voordeliger kan meegenieten van onze enthousiaste en succesvolle service ... ** 011 53 35 53 ** i…

  Je woning voordelig verkopen?

  Zoals je weet zullen binnenkort de registratierechten veranderen ... Dit hoeft niet enkel voor de kopers een voordeel te zijn!

  In deze periode verwent Alterimmo ook de verkoper met een aantrekkelijke actie.

  NIEUWSGIERIG?

  Contacteer ons vrijblijvend en ontdek hoe je NU voordeliger kan meegenieten van onze enthousiaste en succesvolle service ... ** 011 53 35 53 ** info@alterimmo.be **

 • 10
  apr

  Huis met mazouttank verkopen? Heb je al aan je verplicht attest gedacht?

  Verkoop je een huis met een stookolietank? Dan heb je een verplicht attest nodig. Welk attest precies hangt af van de vraag of de mazouttank nog in gebruik is of niet. Wil je de stookolietank verwijderen? Ook daarvan ontvang je na afloop een attest. Dit moet je weten … De wetVerkoop je een huis met een stookolietank? Dan doe je er goed aan om de koper daarvan op de hoogte te stellen. De we…

  Verkoop je een huis met een stookolietank? Dan heb je een verplicht attest nodig. Welk attest precies hangt af van de vraag of de mazouttank nog in gebruik is of niet. Wil je de stookolietank verwijderen? Ook daarvan ontvang je na afloop een attest. Dit moet je weten …

  De wet
  Verkoop je een huis met een stookolietank? Dan doe je er goed aan om de koper daarvan op de hoogte te stellen. De wettelijke clausule waarin een onroerend goed verkocht wordt “met alle zichtbare en verborgen gebreken”, geldt nog steeds, maar dit beschermt de verkoper niet altijd tegen een koper die later verhaal tracht te halen. Bijvoorbeeld wanneer de tank begint te lekken en de koper stelt dat de verkoper wist, of kon weten, dat er zich problemen konden voordoen. Als verkoper leg je bij de verkoop dan ook liever het juiste attest voor. Daarom wijzen notarissen vandaag de dag bij het opstellen van een verkoopakte, zowel bij koper als bij verkoper, op het belang van die attesten.

  Mazouttank nog in gebruik: conformiteitsattest
  Elke stookolietank moet wettelijk met regelmaat gekeurd worden. Ze krijgt dan steeds een keurings- of conformiteitsattest. Hoe vaak een tank gekeurd moet worden, hangt af van het volume, de ligging en of het een ondergrondse of bovengrondse tank betreft. Bij particulieren gaat het meestal om een ondergrondse tank van minder dan 5.000 liter. Die dienen best elke 5 jaar gekeurd te worden.

  Daarvoor doe je een beroep op de erkende technici. Deze specialisten voorzien je goedgekeurde tank van een groene dop of merkplaat met daarop het registratienummer van de technicus die de controle uitvoerde, de datum van de laatste keuring en van de volgende keuring. Jij krijgt na elke geslaagde keuring een conformiteitsattest.

  Mazouttank niet langer in gebruik: saneringsattest
  Had je huis vroeger een stookolietank of is die er nog steeds – maar niet langer in gebruik? Dan heb je bij verkoop een saneringsattest nodig. Sinds 1995 is iedereen die zijn mazouttank niet langer gebruikt, verplicht om die te laten ledigen en verwijderen, of grondig te laten reinigen en te laten opvullen met inert materiaal.

  Bron: Immovlan.be

 • 04
  apr

  Alleen wonen? 3 fouten die je niet mag maken

  Het is zover: tijd om de vleugels te spreiden en het huis uit te trekken. Een eigen stekje is natuurlijk het einde, maar je moet wel een aantal zaken regelen. Hieronder alvast een aantal tips voor wie alleen gaat wonen … 1. Breng je administratie in ordeJe bent misschien nog nooit echt met papierwerk geconfronteerd geweest, maar daar komt nu verandering in! Vanaf nu ga je je eigen boontjes…

  Het is zover: tijd om de vleugels te spreiden en het huis uit te trekken. Een eigen stekje is natuurlijk het einde, maar je moet wel een aantal zaken regelen. Hieronder alvast een aantal tips voor wie alleen gaat wonen …

  1. Breng je administratie in orde
  Je bent misschien nog nooit echt met papierwerk geconfronteerd geweest, maar daar komt nu verandering in! Vanaf nu ga je je eigen boontjes doppen. Zo moet je je verhuis doorgeven aan de ‘dienst Bevolking’ van de gemeente of stad waar je naartoe trekt. Hier passen ze dan ook gelijk je adres op je identiteitskaart aan. Meestal wordt er ook nog een agent langs gestuurd om te kijken of je ook effectief op het doorgegeven adres verblijft.

  • Ben je ouder dan 25 of werk je, dan dien je je ook aan te sluiten bij een ziekenfonds. Zolang je ouders kinderbijslag ontvangen, ben je via hen verzekerd en hoef je je niet apart aan te sluiten.
  • Ook heel belangrijk zijn verzekeringen. Denk daarbij aan een brandverzekering, een diefstalverzekering en eventueel een bijkomende familiale verzekering. Zorg er wel voor dat je je niet dubbel verzekert, dat is verloren geld.
  • Draai je administratie niet in de soep. Bewaar belangrijke documenten zorgvuldig en op een ‘veilige’ plaats, zodat je deze altijd makkelijk kan terugvinden indien nodig.


  2. Zorg dat je voldoende budget hebt
  Alleen wonen is fijn, maar het kost best wel wat. Hou alvast rekening met de volgende kosten:

  •     Je maandelijkse huur of indien je hebt gekocht de terugbetaling van het woonkrediet
  •     De verhuiskosten
  •     De kosten om je stulpje in te richten
  •     De borg die je op een rekening dient te blokkeren bij het aangaan van een huurcontract
  •     Rekeningen voor water, gas, elektriciteit, internet,…

  Het is altijd een goed idee om voor je tot de aankoop of huur van een pand overgaat, al deze kosten eens in kaart te brengen en te kijken hoe ver je komt met je budget. Zo spring je niet verder dan je budget reikt.


  3. Blijf niet opgesloten
  Het is niet omdat je alleen woont dat je nu altijd thuis moet zitten natuurlijk. Spreek af, bezoek vrienden of organiseer geregeld wat bij je thuis. Zo wordt je huis ook echt een thuis.

  Bron: Immovlan.be

 • 14
  mrt

  3 tips om de waarde van je woning te verhogen

  Van plan om binnenkort je woning te verkopen? Of heeft het een kleine opfrissing nodig? Hier zijn drie mogelijkheden om een meerwaarde te creëren en waarvoor je niet per se een lening hoeft aan te gaan. We hebben het hier over intelligent investeren: kleine sommen uitgeven aan werken die uiteindelijk meer opbrengen dan ze kosten. Maar welke werken moeten prioriteit krijgen?1. Degelijke raamp…

  Van plan om binnenkort je woning te verkopen? Of heeft het een kleine opfrissing nodig? Hier zijn drie mogelijkheden om een meerwaarde te creëren en waarvoor je niet per se een lening hoeft aan te gaan.

  We hebben het hier over intelligent investeren: kleine sommen uitgeven aan werken die uiteindelijk meer opbrengen dan ze kosten. Maar welke werken moeten prioriteit krijgen?

  1. Degelijke raampartijen
  Eén van de eerste zaken waar een kandidaat-koper op let, is niet alleen de algemene presentatie van het pand maar ook of er deftige, goed onderhouden beglazing aanwezig is. Geen dubbel glas? Investeer erin! Niet alleen oogt je woning dan nieuwer, er zal voortaan ook een pak minder energie worden verspild met een gunstiger energieprestatiecertificaat (EPC) als dankbaar gevolg.

  Heeft je huis houten raamkozijnen? Geef ze dan een nieuwe laag verf en vernis.

  2. De gevel schilderen
  Zelfs al ga je met professionnals in zee, een verf geschilderde gevel is goud waard! Let wel op dat je je gevel eerst grondig reinigt en desnoods laat zandstralen.

  3. Keuken en badkamer
  De badkamer, die moet piekfijn zijn. Fortuinen uitgeven is hier onnodig, maar hou wel de sleutelwoorden ‘proper’, ‘uitnodigend’ en ‘snel opgewarmd’ in het achterhoofd.

  En de keuken? Dat is anno 2018 hét verzamelpunt in huis. Ze opknappen – compleet met kookeiland – raden we dus zeker aan om een meerwaarde voor te scheppen. De kost van de werken zal je in principe ruim kunnen ‘doorrekenen’ aan de volgende eigenaar.

  Bron: Immovlan.be

 • 02
  mrt

  Alterimmo in Huizenjagers

  Het aftellen is begonnen ... In de week van 5 maart 2018 zal ons kantoor subtiel in de kijker verschijnen in het tv-programma Huizenjagers op VIER. Gedurende deze week zal de populaire tv-reeks volledig in teken staan van de Limburgse vastgoedmarkt. We hebben daarom besloten om de kandidaten te ondersteunen met ons woonaanbod. Benieuwd? Kijk zeker van maandag 5 maart tot donderdag 8 maart 2018 te…

  Het aftellen is begonnen ... In de week van 5 maart 2018 zal ons kantoor subtiel in de kijker verschijnen in het tv-programma Huizenjagers op VIER. Gedurende deze week zal de populaire tv-reeks volledig in teken staan van de Limburgse vastgoedmarkt. We hebben daarom besloten om de kandidaten te ondersteunen met ons woonaanbod.

  Benieuwd? Kijk zeker van maandag 5 maart tot donderdag 8 maart 2018 telkens vanaf 19u45 naar Huizenjagers op VIER.

  Wij wensen onze Limburgse collega's veel succes!

   

 • 20
  feb

  6 redenen om je huis te verkopen via een vastgoedmakelaar

  Een huis of een appartement verkopen is niet alleen een belangrijke stap in uw leven, het is ook een stap die u wellicht geen tien keer zal zetten. Net omdat het zo'n uitzonderlijke gebeurtenis is voelen veel mensen die hun woning willen verkopen zich al snel overdonderd door alles wat bij zo'n verkoop komt kijken. Geen toeval dus dat een ruime meerderheid van de verkopers er uiteindelijk voor kie…

  Een huis of een appartement verkopen is niet alleen een belangrijke stap in uw leven, het is ook een stap die u wellicht geen tien keer zal zetten. Net omdat het zo'n uitzonderlijke gebeurtenis is voelen veel mensen die hun woning willen verkopen zich al snel overdonderd door alles wat bij zo'n verkoop komt kijken. Geen toeval dus dat een ruime meerderheid van de verkopers er uiteindelijk voor kiest zich te laten begeleiden door een professional. Erkende vastgoedmakelaars kunnen een sleutelrol spelen bij het vlot afhandelen van een vastgoedverkoop. Dit zijn zes goede redenen waarom verkopers met een makelaar een streepje voor hebben.

  1. Een professionele vastgoedmakelaar heeft een vertrouwensband met z'n cliënten.
  In België worden professionele vastgoedmakelaars die als zelfstandige hun beroep willen uitoefenen verplicht om zich te laten erkennen door het BIV (Beroepsinstituut Vastgoedmakelaars). Die erkenning biedt u als cliënt de garantie dat u met een goed opgeleide professional te maken hebt. De erkende vastgoedmakelaar dient zich bovendien aan de deontologische regels en de gedragscode van het BIV te houden. Ook dat is voor u als cliënt een verzekering dat de makelaar uw belangen op een correcte en eerlijke manier zal verdedigen.

  2. Een vastgoedmakelaar kan u kostbaar advies geven.
  Een vastgoedmakelaar kent dankzij z'n opleiding en ervaring alle mogelijke valkuilen, technische details en eventuele juridische problemen waar u als verkoper mee te maken kunt krijgen. Natuurlijk kunt u tegenwoordig zelf ook veel informatie op internet vinden, en een geïnformeerde verkoper is er nog altijd twee waard, maar uw eigen onderzoek zal nooit het advies van een ervaren professional kunnen evenaren.

  3. Met een vastgoedmakelaar verkoopt u uw woning sneller.
  U hebt misschien al een optie op een nieuwe woning genomen of u hebt zelfs al het koopcontract getekend? Dan wilt u natuurlijk ook zo snel mogelijk de verkoop van uw oude woning afronden. Door een beroep te doen op een vastgoedmakelaar wint u kostbare tijd.

  Ten eerste bewijzen statistieken dat woningen die via vastgoedmakelaars verkocht worden sneller van eigenaar wisselen dan woningen die tussen particulieren verkocht worden. Verder hebt u dankzij uw makelaar ook nog maar met één aanspreekpunt te maken. Zo hoeft u zich niet bezig te houden met het adverteren van uw woning, het vastleggen van afspraken met geïnteresseerden en het opvolgen van die afspraken. U hoeft zelfs niet thuis te blijven om geïnteresseerde kopers een rondleiding te geven!

  4. Een vastgoedmakelaar beschikt over een netwerk.
  U hebt ongetwijfeld zelf ook een professioneel netwerk maar de kans is klein dat dat in de vastgoedsector is. Uw erkende makelaar zal bijvoorbeeld vaak in contact staan met andere makelaars. Op die manier verwijzen ze geïnteresseerde kopers naar mekaar door wanneer ze weten dat hun collega de droomwoning van de cliënt in de aanbieding heeft. Bovendien kan uw vastgoedmakelaar u ook adviseren bij de keuze van een notaris.

  Verkoopt u uw woning om er een andere te kopen? Dan hebt u misschien een overbruggingskrediet of een aanvullende lening nodig. Dankzij de goede relaties tussen uw makelaar en de lokale verstrekkers van hypothecaire leningen kunt u hiervoor rekenen op de beste tarieven.

  5. Een vastgoedmakelaar kent de lokale woningmarkt.
  Door de tientallen vastgoedtransacties die een makelaar maandelijks uitvoert in zijn lokale omgeving kent hij de regionale woningmarkt perfect. Zo weet hij welke wijken geliefd zijn bij welk type kopers en wat het gemiddelde budget is van mensen die een huis of een appartement aankopen in een bepaalde wijk.

  Op die manier kan uw makelaar u realistisch advies geven over de te verwachten verkoopprijs en de termijn waarop een verkoop zou kunnen worden gesloten. Daarnaast plaatst deze kennis uw makelaar ook in een uitstekende positie om de hoogst mogelijke prijs voor de verkoop van uw woning te onderhandelen.

  6. Een vastgoedmakelaar is een ervaren onderhandelaar.
  Niet iedereen is goed in onderhandelen en als gewone consument hebt u daar wellicht ook weinig ervaring mee. Hebt u al eens te maken gehad met een gewiekste verkoper van tweedehandsauto's bijvoorbeeld? Dan weet u hoe belangrijk het is goed te kunnen onderhandelen. Het gebruik van de juiste onderhandelingstactiek met potentiële kopers kan al snel leiden tot een netto meeropbrengst van tienduizenden euro's. Uw vastgoedmakelaar verdedigt uw belangen zo goed mogelijk, dat is ook in z'n eigen belang.

  Uiteraard is dit lijstje niet volledig. Een woning aan- of verkopen via een door het BIV erkende vastgoedmakelaar biedt u nog talrijke andere voordelen. Let wel op, vastgoedmakelaars specialiseren zich soms in bepaalde domeinen en ook onder erkende vastgoedmakelaars bestaan er natuurlijk verschillen in de kwaliteit van het geleverde werk. Een vastgoedmakelaar kiezen kan u dan wel veel zorgen besparen, het blijft uiteraard uw rol om de juiste makelaar te kiezen!

  Bron: Immoscoop Blog 02/08/2016

 • 06
  feb

  Woningen worden betaalbaarder

  De studiedienst van Belfius vergeleek de groei van de gemiddelde verkoopprijzen van woonhuizen in België met de evolutie van het gemiddeld inkomen tussen 2005 en 2015. Hoe hoger de verhouding tussen de huizenprijs en het inkomen, hoe minder betaalbaar het vastgoed is in functie van het inkomen. Uit de analyse van Belfius blijkt duidelijk dat de verhouding tussen de huizenprijs en het inkomen…

  De studiedienst van Belfius vergeleek de groei van de gemiddelde verkoopprijzen van woonhuizen in België met de evolutie van het gemiddeld inkomen tussen 2005 en 2015. Hoe hoger de verhouding tussen de huizenprijs en het inkomen, hoe minder betaalbaar het vastgoed is in functie van het inkomen.

  Uit de analyse van Belfius blijkt duidelijk dat de verhouding tussen de huizenprijs en het inkomen nationaal flink is gestegen tussen 2005 en 2011. De inkomensstijging kon de klim van de huizenprijzen in die periode dus niet bijhouden.

  Door de financiële crisis van 2007-2008 en de daaropvolgende economische recessie was de inkomensgroei zwak terwijl de huizenprijzen bleven stijgen. Sinds 2012 is de betaalbaarheid verbeterd als gevolg van de sterkere groei van het inkomen.

  Lagere vastgoedprijzen in Wallonië
  Belfius analyseerde ook de verhouding tussen de huizenprijs en het inkomen in elf centrumsteden: Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Kortrijk, Leuven, Luik, Bergen, Oostende en Verviers. Daaruit blijkt dat er substantiële verschillen zijn tussen de steden.

  Door de hoge vastgoedprijzen in Brussel is de verhouding tussen de huizenprijs en het inkomen er veruit het hoogst (9,4 in 2015, tegenover 3,97 nationaal). Op de tweede plaats staat Antwerpen met een verhouding van 5,6. Leuven (5,1) en Gent (5,9) volgen op de derde en vierde plek.

  Doorgaans is de verhouding tussen de huizenprijs en het inkomen hoger in de Vlaamse dan in de Waalse centrumsteden. Dat heeft te maken met de lagere vastgoedprijzen in het zuiden van het land.

  Gunstig economisch klimaat
  Voor 2018 verwacht Belfius een prijstijging van ongeveer 1,5 procent, vooral gesteund door het gunstige economische klimaat. Een forse stijging van de hypothecaire rente zou roet in het eten kunnen gooien, maar Belfius Research voorziet slechts een "gezapige" klim van de langetermijnrentes in 2018.

  De inflatie in de eurozone is onder controle, waardoor de ECB geen haast heeft om de rentetarieven op te trekken.

  Bron: cibweb.be / Trends.be 06/02/2018

 • 23
  okt

  Herfst verkoopstyling tips voor een aantrekkelijke woningpresentatie

  De dagen worden korter, bomen verliezen hun blad, de herfst is begonnen! Maar ook in de herfst kun je prima je huis presenteren voor de verkoop. Onzin om te wachten tot het voorjaar. Want als je het slim aanpakt, kun je in de herfst een prachtige verkoopprestatie van je huis maken. Buiten kleurt de natuur prachtig geel-oranje-rood. En binnen maken we het weer gezellig in huis. In dit artikel krij…

  De dagen worden korter, bomen verliezen hun blad, de herfst is begonnen! Maar ook in de herfst kun je prima je huis presenteren voor de verkoop. Onzin om te wachten tot het voorjaar. Want als je het slim aanpakt, kun je in de herfst een prachtige verkoopprestatie van je huis maken. Buiten kleurt de natuur prachtig geel-oranje-rood. En binnen maken we het weer gezellig in huis.

  In dit artikel krijg je 5 herfst verkoopstyling tips waarmee jij jouw huis aantrekkelijk kunt presenteren voor potentiële kopers. Als je plannen hebt om je huis nu in de verkoop te zetten, kun je ze meteen opvolgen. Heb je je huis al een tijdje zonder resultaat in de verkoop? Pas dan je presentatie aan.

   

  Waarom je presentatie aan de herfst aanpassen?

  Het is heel belangrijk dat jouw woningpresentatie klopt bij het seizoen waarin je je huis verkoopt. Huizen worden een stuk minder aantrekkelijk voor potentiële kopers als ze het idee krijgen dat jouw huis al een tijdje te koop staat. Dan gaan ze twijfelen of er wellicht iets met jouw huis ‘aan de hand is’. Is de vraagprijs te hoog? Zijn er soms verborgen gebreken? Is de staat van onderhoud slecht? Allemaal vragen die je niet bij kopers wilt oproepen.

  Daarnaast is het belangrijk in te spelen op de gevoelens van potentiële kopers. Als het buiten kouder wordt, laat dan zien hoe lekker warm en sfeervol jouw huis in de herfst is. In de herfst is de behoefte gezellig met z’n allen in de woonkamer te zitten veel groter dan in de zomer. De binnenruimtes zijn in de herfst veel belangrijker. Maar sommige tuinen hebben nu ook een prachtige herfstkleur waar je tijdens een mooie dag heerlijk kunt vertoeven.

   

  5 Herfst verkoopstyling tips

  1. Houd je tuin onder controle

  Houd looppaden en je terras bladvrij. Enerzijds om je tuin netjes en aantrekkelijk te houden. Maar anderzijds om ervoor te zorgen dat kijkers tijdens de rondgang door jouw tuin geen uitglijders maken. Zo’n negatieve ervaring is absoluut niet bevorderlijk voor de verkoop. Zorg dat alle paadjes en terrassen begaanbaar blijven. Dat kijkers niet door bladerhopen heen hoeven te lopen. Zo geef je kijkers een positief gevoel over je tuin mee.

  2. Creëer kleur in de tuin

  In de herfst gaan de zomerbloeiers dood en verliezen veel planten en bomen hun bladeren. Veel kleur en groen verdwijnt hierdoor. Met herfstaccessoires, zoals pompoenen en herfstbloeiers kun je je tuin weer kleur geven. Heb je veel potten staan met uitgebloeide zomerplantjes? Vervang die dan door winterharde groene planten, heideplantjes of viooltjes. Op deze manier blijven de buitenruimtes fleurig en aantrekkelijk.

  3. Maak het binnen licht

  De dagen worden zo kort dat het eind van de middag soms al schemerig is. Maar ook op sombere dagen kan het binnen de hele dag donker blijven. Zorg dat je tijdens een bezichtiging de lampen al aan hebt. Licht geeft kleur en sfeer aan een ruimte en zorgt voor een ruimtelijke beleving. Check daarom of al je lampen het nog doen. Vervang kapotte peertjes en spotjes. Tijdens een bezichtiging staat het namelijk heel slordig als sommige lampjes niet werken.

  4. Maak het binnen gezellig

  Niet voor niets vinden veel woonbeurzen plaats in de herfst. De herfst is de periode dat we ons weer focussen op het interieur binnen. We hebben veel meer behoefte aan gezelligheid en warmte. Knus bij de haard zitten, kaarsjes aan en een plaid over je heen. Speel hier op in. Laat ook zien dat jouw woonkamer al die elementen heeft om er gezellig met z’n allen te vertoeven. Heb je een open haard? Steek die dan aan tijdens de fotoshoot voor mooie sfeeropnames. Geen haard? Doe de kaarsjes aan tijdens een bezichtiging. Gebruik gebreide plaids, zachte kussens en bijpassende kaarsen om je kamer ‘cosy’ te stylen.

  5. Kies de juiste temperatuur

  Het kan in de herfst al flink koud worden. Zo is het de ene dag nog 20º C, de volgende dag kan het zomaar 10 graden kouder zijn. Zorg dat je woning tijdens een bezichtiging op temperatuur is. Stel je de thermostaat altijd laag in als je overdag weg bent? Pas die dan aan op een dag wanneer een bezichtiging plaatsvindt. Zorg dat het rond het tijdstip van de bezichtiging aangenaam is in je huis. Niet te warm, maar zeker niet te koud. Geef kijkers geen rillerig gevoel tijdens een bezichtiging, maar laat ze genieten van je huis bij de juiste temperatuur.

   

  (Bron: Lo-studio.nl)

 • 13
  okt

  Hoe overstappen van arm naar rijk gas

    In de loop van de komende twaalf jaar moeten 1,6 miljoen Belgische gezinnen overschakelen van ‘arm’ naar ‘rijk’ gas. We leggen u uit waarom dat nodig is, wat dat voor u in de praktijk betekent en hoeveel het u zal kosten.   1. Wat is het verschil tussen arm en rijk gas? Niet elk gas heeft dezelfde samenstelling. De energiewaarde van het Nederlandse gas ligt …

   

  In de loop van de komende twaalf jaar moeten 1,6 miljoen Belgische gezinnen overschakelen van ‘arm’ naar ‘rijk’ gas. We leggen u uit waarom dat nodig is, wat dat voor u in de praktijk betekent en hoeveel het u zal kosten.

   

  1. Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?

  Niet elk gas heeft dezelfde samenstelling. De energiewaarde van het Nederlandse gas ligt zo’n 15 procent lager dan die van het meeste gas van elders. Van het Nederlandse gas heb je dus 15 procent meer nodig om te koken of te verwarmen. Daarom wordt het ‘arm’ of laagcalorisch gas genoemd, in tegenstelling tot ‘rijk’ of hoogcalorisch gas.

   

  2. Waarom worden in België twee soorten gas gebruikt?

  In 1966 schakelde ons land over van stadsgas naar aardgas uit Nederland. De gasconsumptie nam echter snel toe en tegen het einde van de jaren 70 moest bij andere leveranciers worden aangeklopt. Aangezien die alleen hoogcalorisch gas in de aanbieding hadden, moesten verschillende regio’s van ons land al hun gasinfrastructuur ombouwen. België heeft dus ervaring met de overschakeling van laag- naar hoogcalorisch gas.

   

  3. Waarom komt er voor heel wat gemeenten opnieuw een omschakeling naar hoogcalorisch gas?

  De voorraden in de Groningse gasvelden zijn aan het slinken en bovendien veroorzaakt het naar boven halen van het gas steeds meer aardbevingen. Nederland heeft daarom beslist om de kraan naar het buitenland in 2030 definitief dicht te draaien. België zal dus van elders gas moeten importeren en dat is per definitie hoogcalorisch. Dat komt uit Noorwegen, het VK, Qatar en Rusland. Om het gas bij de gebruikers te brengen moet het transport en distributienet worden aangepast.

   

  4. Welke gemeenten moeten worden omgeschakeld?

  Het laagcalorische gas uit Nederland wordt gebruikt in Brussel en in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en in kleine delen van Limburg, Luik, Henegouwen en Namen.

   

  5. Wanneer vindt de omschakeling plaats?

  Er zijn ongeveer 1,6 miljoen gasverbruikers bij de omschakeling betrokken. Die zullen tussen 2018 en eind 2029 geleidelijk op het hoogcalorische gas worden aangesloten.

   

  6. Welke aanpassingen in de gastoevoer zijn nodig?

  Fluxys, dat gas transporteert tot bij de distributienetbeheerders, zal zijn leidingen moeten klaarmaken voor het transport van hoogcalorisch gas en de netbeheerders Eandis, Infrax en Sibelga zullen hun distributienetwerk moeten aanpassen. Ze zullen heel het land rond moeten om drukregelaars in huizen en wijkcabines aan te passen of te vervangen.

   

  7. Wat moet bij de gebruikers zelf gebeuren?

  Gastoestellen die na 1978 zijn gekocht, kunnen normaal gezien zowel met arm als met rijk gas worden gebruikt. Maar u zult uw toestellen moeten laten nakijken door een installateur, die ze indien nodig afstelt. U begint het best niet zelf aan dat werk, omdat de juiste afstelling afhankelijk is van de samenstelling van de uitlaatgassen. Specialistenwerk, dus.

   

  8. Hoeveel zal de omschakeling kosten?

  De aanpassingen aan de transportleidingen van Fluxys zullen naar schatting 50 miljoen euro kosten. Bij de distributeurs was oorspronkelijk sprake van een kostprijs van 200 miljoen euro. Maar tijdens een persconferentie van federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) bleek dat die schatting achterhaald is en dat de kosten niet boven 120 miljoen euro zouden uitkomen. Voor de consument maakt dat uiteindelijk niet veel verschil. De investeringen werden al in de factuur verwerkt en er zal geen extra bedrag worden aangerekend.

  Voor de gasverbruiker zijn er de kosten van het nazicht en de eventuele bijstelling van zijn gastoestellen. Het kabinet-Marghem maakt zich sterk dat de prijs voor maximaal drie huishoudelijke toestellen maximaal 150 euro zal bedragen. Maar gasinstallateurs wachten liever af met schattingen. Ze vinden dat Marghem een beetje te losjes rekent en dat de vrije markt de prijs moet bepalen.

   

  9. Zal de omschakeling mijn gasfactuur beïnvloeden?

  Bij een gelijk verbruik zal het bedrag op uw factuur hetzelfde blijven. U betaalt niet op basis van het volume gas dat u verbruikt, maar wel volgens het aantal kilowattuur. Met andere woorden: op basis van de hoeveelheid energie die u verbruikt. De kosten per kilowattuur zullen in ieder geval niet veranderen. Alleen de berekening zal er anders uitzien omdat een ander gasvolume nodig is om uit laag- en hoogcalorisch gas dezelfde energie te halen.

   

  10. Is het rijke gas niet schadelijker voor het milieu?

  Nee, want rijk en arm gas produceren dezelfde hoeveelheid CO2, tenminste als een gastoestel correct is afgesteld. Dat is een van de redenen waarom u al uw toestellen die op gas werken, moet laten nakijken.

   

  11. Wat moet ik doen als verhuurder/huurder van een woning?

  De eigenaar van een huurwoning moet de kosten dragen voor het nazicht en de eventuele bijstelling van de gastoestellen die van hem zijn. De huurder staat in voor de controle van zijn eigen toestellen. Als huurder moet u de eigenaar ook informeren over de conversie, aangezien niet hij maar u als gasklant op de hoogte wordt gebracht van de datum van de omschakeling.

   

  12. Wat als ik in een appartementsgebouw woon?

  Als er een centrale verwarmingsketel is, dan moet het nazicht uitgevoerd worden door de technicus die de vereniging van mede-eigenaars of de syndicus aanstelt. De kosten worden dan gedeeld door alle eigenaars.

   

  (bron: De Tijd 12/10/2017)

 • 31
  aug

  Betekent Back to School het einde van het huizenkoopseizoen?

    U kan er als eigenaar of kandidaat-koper deze dagen niet omheen: het gemeenschappelijk geloof dat 1 september ook het einde van het huizenjachtseizoen inluidt. De redenering gaat als volgt: wanneer kinderen weer op school zijn, zijn gezinnen minder geneigd om te verhuizen. Terug naar school betekent ook het einde van de zomer; de herst- en winterfeestdagen liggen om de hoek en niemand wil …

   

  U kan er als eigenaar of kandidaat-koper deze dagen niet omheen: het gemeenschappelijk geloof dat 1 september ook het einde van het huizenjachtseizoen inluidt. De redenering gaat als volgt: wanneer kinderen weer op school zijn, zijn gezinnen minder geneigd om te verhuizen. Terug naar school betekent ook het einde van de zomer; de herst- en winterfeestdagen liggen om de hoek en niemand wil een huis kopen voor of tijdens een hectische periode.

   

  Deze twee volkswijsheden, of een soort variatie daarvan, zullen je misschien ontmoedigen om na 1 september je huis te koop te zetten of om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Maar ze zijn niet gebaseerd op werkelijke statistieken! Dus pak er een lekkere tas koffie bij en zet je even neer; we willen je vertellen waarom de herfstperiode toch een perfecte tijd is om je op de huizenmarkt te begeven.

   

  De tweede beste tijd van het jaar

   

  De lente en vroege zomer is een topperiode voor gezinnen die op zoek zijn naar een nieuwe thuis voordat het schooljaar begint.  Kopers die tijdens de herfst op zoek gaan naar een nieuwe thuis doen dit om andere en toch even doorslaggevende redenen.

   

  De herfst is inderdaad de tweede beste tijd van het jaar om je woning te verkopen. De vakantie is afgelopen, gezinnen plooien terug in hun routines, en de eindejaarsperiode is toch nog veraf. Het aanbod dat tijdens de zomermaanden is geslonken wordt opnieuw groter. Verkopers staan over het algemeen meer open voor onderhandelingen omdat de dagen weer korter worden, en serieuze kopers zijn op zoek naar die ene speciale woning waarin ze nog dit jaar voor de eerste keer Kerst kunnen vieren. Als u een verhuis overweegt, is het nu een geweldige tijd!

   

  Minder biedingen en meer serieuze aankopen

   

  Als de gedachte aan de huizenrush tijdens de lente je hoofd al deed tollen, ben je niet alleen. Het kopen van een huis in de herfst betekent dus mogelijk minder concurrentie en minder kans om in een emotionele biedingsoorlog terecht te komen.

   

  We leven in een koel klimaat en verkopers zullen hun verhuis achter de rug willen vooraleer de koude intreedt. Sommige verkopers zullen er ook voor kiezen om hun huis op te sparen tot wanner het voorjaar en het zomerseizoen voorbij zijn, in de hoop dat hun eigendom meer aandacht krijgt wanneer de grote rush voorbij lijkt.

   

  Nog niet overtuigd?  Lees dan even verder. Tegenwoordig hebben minder koppels en kopers kleine kinderen in huis. Dus het hele concept van “terug naar school = het einde van het huizenkoop- en verkoopseizoen” had misschien 20 of 30 jaar geleden nog enige waarheid, de meerderheid van huizenjagers van vandaag hebben (nog) geen kinderen om (nog) rekening mee te houden.

   

  Overtuigd dat je een herfst-(ver)koper kan zijn?  Contacteer ons voor een vrijblijvende babbel en ontdek het samen met ons.

   

   

 • 26
  Jul

  Mijn huis mijn architect - openhuizenweekend 23 en 24 september 2017

  Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 organiseert de Orde van Architecten – Vlaamse Raad een nieuwe editie van Mijn Huis Mijn Architect. Dit openhuizenweekend in Vlaanderen en Brussel gunt toekomstige (ver)bouwers een blik achter de schermen van tal van architecturale woningen.   Tijdens Mijn Huis Mijn Architect openen 125 nieuwbouwwoningen en renovaties exclusief hun deuren. Op …

  Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 organiseert de Orde van Architecten – Vlaamse Raad een nieuwe editie van Mijn Huis Mijn Architect. Dit openhuizenweekend in Vlaanderen en Brussel gunt toekomstige (ver)bouwers een blik achter de schermen van tal van architecturale woningen.

   

  Tijdens Mijn Huis Mijn Architect openen 125 nieuwbouwwoningen en renovaties exclusief hun deuren. Op elke locatie krijgen bezoekers het bouwverhaal te horen van de architect en bewoners: van de opborrelende ideeën en designkeuzes tot de hinderpalen én de aangereikte oplossingen. Mijn Huis Mijn Architect is een onmisbaar evenement voor wie bouw- of verbouwplannen koestert. Ook iedereen met een passie voor architectuur wordt ruimschoots verwend.

   

  Unieke staalkaart aan bouwtrends

   

  Het thema van Mijn Huis Mijn Architect dit jaar is ‘Creatief met ruimte - Inbreiding/Uitbreiding’. Inbreiding is het toelaten van bijkomende woonentiteiten op invulplaatsen binnen de woonkern. Onder uitbreiding verstaan we het creëren van bijkomende volumes aan een bestaande woning. Projecten die aansluiten bij het thema worden dit jaar extra in de kijker gezet.

   

  Net zoals de voorbije edities biedt Mijn Huis Mijn Architect ook dit jaar een brede variëteit aan realisaties: van nieuwbouwappartementen en rijwoningen in de stad, over renovaties en verbouwingen met herbestemming tot vrijstaande woningen buiten de dorpskern.

   

  (bron: www.architect.be)

   

  Bekijk alle deelnemende projecten op www.mijnhuismijnarchitect.com

   

  ... benieuwd naar onze bouwgronden?  U vindt ze hier

   ... benieuwd naar onze woningen?  U vindt ze hier

 • 12
  Jul

  Gewestelijke stedenbouwkundige verordening breedband

  De Vlaamse Regering heeft op 9 juni 2017 definitief het besluit goedgekeurd dat een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor breedband vaststelt. Het gaat om de gedeeltelijke omzetting van een Europese richtlijn met maatregelen ter verlaging van de kosten van de aanleg van elektronische communicatienetwerken met hoge snelheid.   De verordening voorziet bij nieuwbouw en grondige renov…

  De Vlaamse Regering heeft op 9 juni 2017 definitief het besluit goedgekeurd dat een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor breedband vaststelt. Het gaat om de gedeeltelijke omzetting van een Europese richtlijn met maatregelen ter verlaging van de kosten van de aanleg van elektronische communicatienetwerken met hoge snelheid.

   

  De verordening voorziet bij nieuwbouw en grondige renovaties dat men moet zorgen dat het gebouw breedbandklaar is. Dat betekent meestal dat er een telecommunicatiekabel moet voorzien worden van in de (kruip)kelder tot in de woonruimten.

  Bij appartementsgebouwen moet men een toegangspunt voorzien waar de internetleveranciers eenvoudig hun aansluitingen naar de verschillende appartementen kunnen beheren.

   

  De verordening zal van toepassing zijn, ook al legt de gemeente de voorwaarde niet uitdrukkelijk op in de afgegeven vergunning. Het is dus strikt genomen niet nodig dat de voorwaarde in de vergunning wordt ingeschreven.

  De verordening houdt geen verplichting in om een internet-abonnement te nemen.

   

  De verordening wordt van kracht tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

   

  (bron: www.ruimtelijkeordening.be)

 • 19
  Jun

  Acht mega trends die de vastgoedsector zullen ontwrichten

  De internationale vastgoedsector maakt flinke veranderingen door als gevolg van nieuwe technologieën op het gebied van onder meer smart buildings, mobiliteit, blockchain en slimme havens en steden. Deloitte heeft de acht belangrijkste mega-trends in vastgoed op een rijtje gezet.   Elk jaar brengt Deloitte een rapport uit waarin wordt gekeken naar de belangrijkste trends en ontwikkeling…

  De internationale vastgoedsector maakt flinke veranderingen door als gevolg van nieuwe technologieën op het gebied van onder meer smart buildings, mobiliteit, blockchain en slimme havens en steden. Deloitte heeft de acht belangrijkste mega-trends in vastgoed op een rijtje gezet.

   

  Elk jaar brengt Deloitte een rapport uit waarin wordt gekeken naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen de vastgoedwereld en de kansen en uitdagingen die hieruit volgen. In de ‘Real Estate Predictions 2017’ is er veel aandacht voor nieuwe technologieën en de manier waarop die kunnen worden geïntegreerd binnen gebouwen of zelfs hele steden. Deloitte heeft de bevindingen van het onderzoek onderverdeeld in acht voorspellingen voor het komende jaar.

   

  1. Smart buildings en cyberrisico’s

  Deloitte voorziet de komende tijd veel ontwikkeling op het gebied van ‘smart buildings’: gebouwen die met behulp van de nieuwste technologieën gebruikers van het gebouw voorzien van handige diensten op het gebied van onder meer verlichting, verwarming, luchtkwaliteit en veiligheid. Dit soort gebouwen zullen in de toekomst grote concurrentievoordelen kunnen opleveren en tevens nieuwe inkomstenstromen genereren op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Tegelijkertijd zorgt de ontwikkeling ervoor dat de vastgoedsector meer te maken zal krijgen met cyberrisico’s. Het ‘slim’ maken van gebouwen bestaat grotendeels uit het creëren van connecties tussen het gebouw en de activiteiten die daarin plaatsvinden. Hierdoor zal de vastgoedsector moeten leren omgaan met gevaren die eerder voorbehouden waren aan de ICT-sector.

   

  2. Crowdsourcing

  Het idee van crowdsourcing – dat uitgaat van het gezamenlijke probleemoplossend vermogen van een grote groep individuen – is de laatste jaren steeds populairder geworden. Deloitte verwacht dat dit binnen de vastgoedsector met name gevolgen zal hebben voor het personeelsbeleid. Wanneer bedrijven erin slagen optimaal gebruik te maken van crowdsourcing, betekent dit mogelijk dat zij minder fulltime specialisten in dienst hoeven te hebben. Ook kan het bedrijven helpen zich gemakkelijker aan te passen aan een steeds sneller veranderende markt. De opkomst van crowdsourcing kan er ook voor zorgen dat bedrijven opnieuw moeten gaan nadenken over de inrichting van hun kantoren, zo zou de behoefte aan vaste werkplekken kunnen afnemen terwijl de vraag naar een flexibele werkomgeving juist toeneemt.

   

  3. Veranderende mobiliteit

  De wijze waarop mensen zich verplaatsen is altijd van grote invloed geweest op gebiedsontwikkeling. Momenteel spelen er volgens Deloitte dusdanig veel ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, dat dit ervoor zal zorgen dat wij onze leefomgeving hierop moeten gaan aanpassen. De twee belangrijkste ontwikkelingen zijn de komst van zelfrijdende auto’s en de toenemende mate waarin mensen een auto met elkaar delen. Zelfrijdende auto’s zouden ervoor kunnen zorgen dat locatie een minder belangrijke factor wordt binnen de onroerend goed-sector, aangezien de reistijd dan niet meer als verloren tijd hoeft te worden beschouwd. Initiatieven voor het delen van auto’s, met als bekendste voorbeeld Uber, kunnen ertoe leiden dat men met name in grote steden minder snel geneigd is een eigen auto te kopen. Stadsplanners moeten er rekening mee houden dat er in de toekomst wellicht minder parkeerplaatsen nodig zijn.

   

  4. De toekomst van werk

  Deloitte ziet ook veel veranderingen op het gebied van werk. Verregaande automatisering heeft tot gevolg dat er voor de uitvoering van routineuze taken steeds minder vaak een beroep wordt gedaan op mensen. Daarnaast maken steeds meer werkgevers gebruik van outsourcing en crowdsourcing om de flexibiliteit van de organisatie te verbeteren en de vaste lasten terug te dringen. Anderzijds zijn de wensen van werknemers ook aan verandering onderhevig. Zo is er een grote behoefte aan meer mobiele connectiviteit om daarmee flexibel werken mogelijk te maken. Om met deze veranderingen om te gaan is het volgens Deloitte niet verstandig voor elke ontwikkeling een aparte strategie te bedenken, in plaats daarvan moet er juist een overkoepelende strategie zijn die aangeeft hoe men kan inspelen op het samenspel tussen de verschillende ontwikkelingen.

   

  5. Blockchain

  Blockchain is een digitaal gedistribueerde boekhouding waarvan identieke kopieën worden bijgehouden op de computer van iedereen die lid is van het netwerk. Alle partijen kunnen oude toevoegingen bekijken en nieuwe toevoegingen doen. Transacties zijn gegroepeerd in blokken waarvan de een na de ander wordt toegevoegd zodat er een keten van blokken ontstaat. De verbindingen tussen de blokken en hun inhoud zijn cryptografisch beschermd om te voorkomen dat oude transacties kunnen worden aangepast of vernietigd. Dit houdt in dat de boekhouding en transactienetwerk kunnen worden vertrouwd zonder dat daar centraal gezag voor nodig is. Deloitte is ervan overtuigd dat blockchain ook voor de onroerend goed-sector van grote betekenis kan zijn en werkt momenteel aan een proef waarin blockchain wordt ingezet om leasecontracten in vast te leggen.

   

  6. Standaardisatie data

  In de afgelopen jaren zijn er binnen de vastgoedwereld internationaal erkende standaarden ontstaan omtrent de financiële waardering van onroerend goed. Het hebben van gestandaardiseerde data is een voorwaarde om effectief gebruik te kunnen maken van het volledige proces van dataverwerking. Deze waarderingen zijn echter nog zeer afhankelijk van de precisie van de data die in die waardering wordt toegepast, terwijl het verkrijgen van precieze data geen eenvoudige opgave blijkt te zijn. Desondanks verwacht Deloitte dat het delen van gestandaardiseerde informatie tussen verschillende (vastgoed)bedrijven een belangrijke ontwikkeling is voor de nabije toekomst.

   

  7. Veranderende havens

  De wereldwijde maritieme sector bevindt zich volgens Deloitte in een lastige periode waarin vrachten weinig opbrengen en bedrijven hun strategie moeten heroverwegen. Het adviesbureau ziet binnen deze turbulente periode drie belangrijke ontwikkelingen: ten eerste zal er een soortgelijke ontwikkeling plaatsvinden als bij de zogenaamde ‘smart buildings’, ten tweede rekent men op meer samenwerking tussen verschillende havens (met name in Europa) om op die manier beter om te kunnen gaan met lagere opbrengsten en beter het hoofd te bieden aan machtige concurrenten, en ten derde zal een afname van het gebruik van fossiele brandstoffen in combinatie met de opkomst van nieuwe technologieën ervoor zorgen dat veel havens zich aan deze veranderende realiteit zullen moeten aanpassen door zich bijvoorbeeld te richten op een van de opkomende industrieën.

   

  8. Slimme steden

  Net als gebouwen en havens, kunnen ook hele steden slim zijn. Een stad geldt als ‘smart’ wanneer investeringen op het gebied van menselijk en sociaal kapitaal, traditionele infrastructuur en disruptieve technologieën bijdragen aan duurzame economische groei en een hoge kwaliteit van leven, gecombineerd met een vanuit participatief bestuur bepaald en weldoordacht beleid omtrent het gebruik van natuurlijke bronnen. Factoren die bijdragen aan het ontstaan van zo’n slimme stad zijn disruptieve technologieën, grote hoeveelheden data en slimme mensen. Door grote vooruitgang op het gebied van datavergaring- en verwerking is het mogelijk het idee van ruimtelijke planning veel preciezer en actueler vorm te geven. In Rotterdam werkt men aan een soortgelijk initiatief waarin een digitaal 3D-model van de stad wordt gecreëerd dat vervolgens kan worden gebruikt voor onder meer simulaties en analyses.

   

  (Bron: Consultancy.nl 19 juni 2017)

 • 13
  Jun

  Nieuw vanaf 1 juli: EPC ook verplicht voor woningen zonder verwarming

  Wie vandaag een pand zonder verwarming verkoopt of verhuurt, hoeft geen energieprestatiecertificaat (EPC) te kunnen voorleggen.  Vanaf 1 juli komt daar echter verandering in. Dan wordt de uitzonderingsregel voor woningen zonder verwarming geschrapt.   Vandaag moet er geen EPC aanwezig zijn op het moment van de tekoop- of tehuurstelling indien er geen verwarmingsinstallatie* staat in de…

  Wie vandaag een pand zonder verwarming verkoopt of verhuurt, hoeft geen energieprestatiecertificaat (EPC) te kunnen voorleggen.  Vanaf 1 juli komt daar echter verandering in. Dan wordt de uitzonderingsregel voor woningen zonder verwarming geschrapt.

   

  Vandaag moet er geen EPC aanwezig zijn op het moment van de tekoop- of tehuurstelling indien er geen verwarmingsinstallatie* staat in de woning. Dit vormt één van de voornaamste vrijstellingen op de EPC-informatieplicht, die bijvoorbeeld kan worden aangewend voor de verkoop van casco-woningen.

   

  Ongewenste effecten wegwerken

  Volgens het Vlaams Energieagentschap (VEA) brengt deze vrijstelling een aantal ongewenste effecten met zich mee. Zo verwijdert men soms de bestaande verwarmingsinstallatie om te vermijden dat er een EPC moet worden opgemaakt. Bovendien vallen woningen, die volledig gerenoveerd werden maar waarin de verwarming nog niet geïnstalleerd is, bij verkoop buiten het toepassingsgebied van de EPC-informatieplicht. Nochtans zullen net deze woningen gebaat zijn bij een gunstig EP-kengetal.

   

  Nieuwe regels op 1 juli

  Om deze ‘ongewenste effecten’ weg te werken heeft de Vlaamse regering beslist om de vrijstelling voor woningen zonder verwarmingsinstallatie te schrappen. Vanaf 1 juli 2017 zullen ook gebouwen zonder verwarming als geklimatiseerd worden beschouwd. Ook in die gebouwen zal een EPC aanwezig moeten zijn bij de tekoop- of tehuurstelling, met de gepaste vermeldingen in de publiciteit.

   

  Wat als de publiciteit werd opgestart voor 1 juli 2017 (en er dus geen EPC aanwezig diende te zijn bij de tekoop- of tehuurstelling), maar de onderhandse verkoopovereenkomst of de huurovereenkomst pas na 1 juli 2017 wordt afgesloten?

  Het is niet omdat men nog van de vrijstelling kon genieten bij de opstart van de publiciteit, dat er daarom na 1 juli 2017 ook een vrijstelling bestaat voor de informatieplicht op het niveau van het compromis. Op het moment van ondertekening van het compromis of de huurovereenkomst zal er dus wel degelijk een EPC vereist zijn.

   

  Bron: CIBweb - Besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2016 houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft diverse bepalingen inzake energie-efficiëntie (BS 15 09 2016)

   

  Onder niet verwarmd verstaat men: het ontbreken van een vast warmteopwekkings- of afgiftesysteem.

   

   

   

 • 06
  Jun

  Wat moet ik als koper of verkoper weten over asbest?

    De provincie Limburg heeft samen met afvalintercommunale Limburg.net de folder "Asbest in huis" opgesteld voor bouwers en verbouwers, in afwachting van het "asbestafbouwplan" van de Vlaamse regering. Daarmee wil de provincie mensen waarschuwen voor de gevaren van asbesthoudend materiaal. Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM zijn er naar schatting ongeveer 3,7 miljoen …

   

  De provincie Limburg heeft samen met afvalintercommunale Limburg.net de folder "Asbest in huis" opgesteld voor bouwers en verbouwers, in afwachting van het "asbestafbouwplan" van de Vlaamse regering. Daarmee wil de provincie mensen waarschuwen voor de gevaren van asbesthoudend materiaal.

  Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM zijn er naar schatting ongeveer 3,7 miljoen ton asbesthoudende materialen in omloop in Vlaanderen. Het merendeel in de vorm van dakleien, gevelbekleding, golfplaten en nutsleidingen. Intussen heeft het Limburgse provinciebestuur een informatiefolder ontwikkeld over asbest voor burgers, bouwers en verbouwers.

   

  Informeren

   

  De folder wordt verspreid in onder meer bibliotheken, bij notarissen, lokale besturen en wooninfopunten. 

  "Als provinciebestuur zijn we ons ervan bewust dat heel wat mensen die een oude woning renoveren een reële kans lopen om asbest tegen te komen", zegt gedeputeerde van Leefmilieu, Ludwig Vandenhove. "Daarom vinden we het belangrijk om bouwers en verbouwers te informeren over asbest, de mogelijke gevaren en hoe ermee om te gaan."

  De Vlaamse Regering besliste in oktober 2014 op voorstel van OVAM om een asbestafbouwplan op te maken, dat als doel heeft om Vlaanderen tegen 2040 volledig asbestvrij te krijgen. 

   

  Asbestafbouwplan

   

  Waarom willen minister Schauvliege en OVAM Vlaanderen pas tegen 2040 asbestvrij maken? "Omdat het ook haalbaar moet zijn", zegt Jan Verheye van OVAM. "Zo moeten we bijvoorbeeld voldoende stortcapaciteiten hebben, moeten we particulieren ook niet op kosten jagen en soms is het net goed om niet té snel te werk te gaan, want dan kan het wel eens het tegenovergestelde effect hebben." Verheye beseft naar eigen zeggen "hoe groot het probleem is". "Het asbest moet zo snel mogelijk aangepakt worden, maar we mogen niet ondoordacht te werk gaan", klinkt het.

  Begin volgend jaar stelt OVAM een gedetailleerd asbestafbouwplan voor aan minister Schauvliege. "Het is dan aan de politici om het plan finaal goed te keuren en in werking te laten treden", besluit Verheye.

   

  (bron: Belga)

   

  Je kan de folder intussen ook downloaden op de website van Limburg.be: 

  http://www.limburg.be/Limburg/mina/Nieuwsberichten/Nieuwe-folder-Asbest-in-huis!.html

 • 05
  mei

  Dit is het moment om een woning te kopen

  Wie de aankoop van een eigen woning overweegt, schuift die beslissing maar beter niet op de lange baan.   De aankoop van een woning mag uiteraard geen overhaaste beslissing zijn. Sowieso kan je maar beter eerst voldoende bijeen sparen en moet je financieel in staat zijn om een woonlening terug te betalen. Maar eens je voorbij dat stadium bent, zijn er geen redenen om lang te talmen.  …

  Wie de aankoop van een eigen woning overweegt, schuift die beslissing maar beter niet op de lange baan.

   

  De aankoop van een woning mag uiteraard geen overhaaste beslissing zijn. Sowieso kan je maar beter eerst voldoende bijeen sparen en moet je financieel in staat zijn om een woonlening terug te betalen. Maar eens je voorbij dat stadium bent, zijn er geen redenen om lang te talmen.

   

  Stijgende rentes

   

  De aankoop van een woning moet je niet uitstellen in de hoop dat de hypothecaire rentes nog lang laag zullen blijven, laat staan dat je moet verwachten dat ze nog zullen dalen. Ze zijn al een tijdje weer licht aan het stijgen en onder normale omstandigheden zullen ze dat blijven doen.

   

  Dat komt omdat ook de langetermijnrente in de lift zit. Kijk maar naar de Duitse en de Belgische tienjaarrente, twee belangrijke richtingaanwijzers voor de hypothecaire tarieven in ons land. Ze staan op respectievelijk 0,3% en 0,6%. BNP Paribas Fortis verwacht alvast dat de beide rentes tegen het einde jaareinde op respectievelijk 1% en 1,3% uitkomen. En tegen het einde van volgend jaar zou de Duitse tienjaarrente al oplopen tot 1,6%, de Belgische tot 2%.

   

  Dat betekent de rentes van woonleningen – die sterk afhankelijk zijn van de langetermijnrentes – ook zullen stijgen. “Er zijn twee redenen voor die stijging: de verbetering van de Amerikaanse economie en de verwachting dat de Europese Centrale Bank haar grootschalige inkoopprogramma voor obligaties volgend jaar zal stopzetten”, verklaart hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis.

   

  Banken worden strenger

   

  Nog een goede reden om de aankoop van vastgoed niet uit te stellen: de Nationale Bank verplicht banken om strengere eisen op te leggen aan kredieten die 80% van de waarde van het pand overschrijden. Anders gezegd: je betaalt meer rente als je geen 20% eigen middelen op tafel kan leggen. Die leningen zijn nu al duurder en met het nieuwe voorstel van de Nationale Bank worden die leningen nog een beetje duurder.

   

  De verwachting is ook dat de Nationale Bank in de toekomst nog vaker van dergelijke eisen zal opleggen aan de banken. “De instelling heeft geen zeg meer over de kortetermijnrente. Ze kan de rente dus niet meer bijsturen als er op de vastgoedmarkt tekenen zijn van oververhitting. Maar ze beschikt wel nog over zogenaamde prudentiële instrumenten zoals het opleggen van strengere eisen bij de toekenning van een lening. Heel waarschijnlijk zullen dergelijke instrumenten in de toekomst nog vaker uit de kast worden gehaald”, aldus nog De Leus.

   

  (Bron: Spaargids.be, 02 mei 2017)

 • 26
  apr

  Gratis overlijdensverzekering bij makelaars en notarissen

  Als je eindelijk je droomhuis hebt gevonden, vergeet je snel dat je wel eens een ongeluk kan meemaken. Als jij overlijdt voordat de notariële akte getekend is, blijven je erfgenamen met je compromis zitten. Dat is nadelig voor koper én verkoper. De gratis overlijdensverzekering van makelaar of notaris vangt dat risico grotendeels op.      1. Waarom een overlijdensverz…

  Als je eindelijk je droomhuis hebt gevonden, vergeet je snel dat je wel eens een ongeluk kan meemaken. Als jij overlijdt voordat de notariële akte getekend is, blijven je erfgenamen met je compromis zitten. Dat is nadelig voor koper én verkoper. De gratis overlijdensverzekering van makelaar of notaris vangt dat risico grotendeels op.

    

   

  1. Waarom een overlijdensverzekering?

  Als je sterft, eindigen je verplichtingen niet. Jouw engagement om te kopen gaat over op je erfgenamen: je partner, je kinderen of je ouders. Die hebben meestal onvoldoende spaargeld of inkomen om de prijs te betalen.

   

  2. Waarvoor ben je verzekerd?

  De verzekering dekt het risico op jouw overlijden tussen de ondertekening van de compromis en de latere aankoopakte bij de notaris. De polis duurt maximum 123 dagen of 4 maanden; dat is ook de typische termijn die je meestal hebt tussen je overeenkomst en de authentieke akte.

   

  3. Elk overlijden?

  De overlijdenspolis dekt alleen natuurlijke overlijdens: het moet gaan om een risico dat je zelf niet in de hand had. Een gekende aandoening, langlopende ziekte of zelfmoord vallen er dus niet onder.

   

  4. Wat krijg je van de verzekering?

  Simpel: gemoedsrust! De verzekering beschermt je erfgenamen als jij zou overlijden. De uitkering gaat tot 250.000 euro en dekt zowel prijs als registratiebelastingen en notariskosten. Als je een duurder huis kocht, moeten je erfgenamen wel nog een deel zelf opleggen.

   

  5. Voorwaarden voor de polis

  De makelaarsbescherming is eenvoudig: op de compromis moet de hoofding of de stempel van de makelaar staan, samen met zijn uniek toetredingsnummer, alle handtekeningen, de datum van ondertekening en de vermelding van de betaalde waarborg. Je moet dus een voorschot betalen en de overeenkomst moet bevestigen dat je effectief betaald hebt.

  De verzekering van het notariaat vraagt dat het voorschot minstens 5% bedraagt en je de overeenkomst op het notariskantoor ondertekent.

   

  6. Belangrijk om te onthouden

  De verzekering beschermt koper én verkoper: die laatste moet namelijk niet op zoek naar een nieuwe koper want de erfgenamen van de eerste kunnen dankzij de verzekering toch kopen. Zo moedigt de verzekering beide partijen aan om bij een vastgoeddeskundige langs te gaan voor een waterdichte koopovereenkomst.

   

  Een aanrader dus!

   

  Bron: Hebbes.be 26 april 2017 / Cibweb.be / Notaris.be

   

   

 • 21
  apr

  Wat u moet weten over verdeelrecht en miserietaks bij onroerend goed

  (klik op de tabel voor een visueel overzicht) Een onroerend goed zoals bijvoorbeeld een huis of appartement kan door verschillende redenen in onverdeeldheid toebehoren aan meerdere personen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer twee partners - al dan niet gehuwd - gezamenlijk een woning aankopen, of wanneer bijvoorbeeld drie kinderen als erfgenamen van hun ouders, elk vo…

  (klik op de tabel voor een visueel overzicht)

  Een onroerend goed zoals bijvoorbeeld een huis of appartement kan door verschillende redenen in onverdeeldheid toebehoren aan meerdere personen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer twee partners - al dan niet gehuwd - gezamenlijk een woning aankopen, of wanneer bijvoorbeeld drie kinderen als erfgenamen van hun ouders, elk voor een derde eigenaar van een woonhuis worden.

  In het geval van de erfenis kan het gebeuren dat persoon A de aandelen van personen B en C in het onroerend goed wenst over te nemen, om er zo alleen eigenaar van te worden. Op een dergelijke overdracht is een bijzonder registratierecht verschuldigd, niet het klassieke hoge verkooprecht van 10 procent of 5 procent bij klein beschrijf, maar wel het zogenaamde “verdeelrecht”.
   
  Het verdeelrecht kent zijn meest beruchte toepassing bij de toebedeling van het onroerend goed, die plaatsvindt tussen ex-partners, na een echtscheiding, of na het beëindigen van een wettelijke of feitelijke samenwoning. In deze gevallen spreekt men in de volksmond van de “Miserietaks”.
   
  Tarief
   
  Het tarief van het verdeelrecht heeft het laatste decennium een aantal wijzigingen ondergaan, maar thans is het basistarief vastgesteld op 2,5 procent (Artikel 2.10.4.0.1 Vlaamse Codex Fiscaliteit)
   
  Bij de verdeling van het onroerend goed naar aanleiding van een echtscheiding is echter een voordeeltarief van 1% van toepassing. Ook bij de beëindiging van de wettelijke samenwoning is het tarief van 1% verschuldigd, echter op voorwaarde dat de toebedeling van het onroerend goed plaatsvindt binnen de drie jaar na de beëindiging van de wettelijke samenwoning en dat de wettelijk samenwonende partners minstens één jaar ononderbroken hebben samengewoond.
   
  De feitelijk samenwonenden kunnen geen gebruik maken van het voordeeltarief van 1% en betalen steeds het basisverdeelrecht van 2,5%.
   
  Grondslag van de heffing
   
  Een belangrijke vraag die zich hierbij stelt is op welk bedrag het verdeelrecht nu precies wordt geheven? Is het recht van 2,5% of 1% verschuldigd op de totale waarde van het onroerend goed of slechts op het gedeelte dat wordt overgenomen?
   
  Daar voorziet de wet een onderscheid:
  • Als de onverdeeldheid ophoudt te bestaan, dan is het verdeelrecht opeisbaar op de totale waarde van het goed. Concreet van toepassing wanneer er bijvoorbeeld 2 eigenaars A en B zijn, en B zijn aandeel in het goed volledig afstaat aan A.
  • Als de onverdeeldheid blijft voortbestaan, dan is het verdeelrecht opeisbaar op de waarde van de afgestane delen. Concreet van toepassing wanneer er bijvoorbeeld drie eigenaars A, B en C zijn, en enkel B zijn deel in het goed afstaat aan bijvoorbeeld A.
   
  Wanneer persoon A, na echtscheiding of beëindiging van de wettelijke samenwoning, het gedeelte van het onroerend goed van de ex-partner B volledig overneemt, zal dus 1 % verdeelrecht verschuldigd zijn op de totale waarde van het onroerend goed. Wordt de eigendom in kwestie geschat op 200.000,00 euro, dan betekent dit dus een heffing van 2.000 euro.
  Bij eenzelfde overname, na beëindiging van het feitelijk samenwonen, wordt dit 2,5% op de totale waarde van het onroerend goed. Voor hetzelfde onroerend goed van 200.000,00 EUR betekent dit bijgevolg 5.000,00 euro.
   
  (Bron: Fortissimmo, 19 april 2017)
 • 20
  apr

  Woonlening dan toch voor volle 100 procent met een verzekering woonlening?

  Het lijkt erop dat woonleningen voor de volledige aankoopprijs van een woning weer mogelijk worden. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft verzekeraars en banken bijeengebracht om een verzekering uit te werken voor riskantere leningen. Zo’n 2.000 gezinnen per jaar zouden zo geholpen zijn. Een aantal verzekeraars zijn bereid een verzekering uit te brengen die …

  Het lijkt erop dat woonleningen voor de volledige aankoopprijs van een woning weer mogelijk worden. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft verzekeraars en banken bijeengebracht om een verzekering uit te werken voor riskantere leningen. Zo’n 2.000 gezinnen per jaar zouden zo geholpen zijn.

  Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) had verzekeraars en banken hierover aan tafel gebracht. “Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen”, zegt hij. “Als je maar 80 procent mag lenen, loopt het bedrag dat je meteen op tafel moet leggen snel op. Tel daar de registratierechten en notariskosten bij, en het wordt algauw een onmogelijke opdracht. Een huis mag geen voorrecht zijn voor wie steun krijgt van familie.”

  Topman Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw schat dat jaarlijks zo’n 2.000 gezinnen hiermee geholpen kunnen worden. Het gaat om gezinnen die een vast inkomen hebben, en dus een lening kunnen afbetalen, maar onvoldoende spaarcenten hebben om een grote eigen inbreng in de aankoop te hebben nu de banken almaar strenger worden.

  Onrust over schulden

  De Nationale Bank heeft namelijk beslist woonleningen voor meer dan 80 procent van de koopsom nog moeilijker te maken. Gouverneur Jan Smets is ongerust dat Vlaamse gezinnen almaar meer schulden hebben, en heeft daarom beslist dat banken extra reserves moeten aanleggen als ze toch nog dergelijke leningen toestaan. In de praktijk komt dit op een soort boete neer, waardoor verwacht wordt dat de banken nog strenger zullen worden.

  Toen dit in februari bekendraakte, sloeg de bouwsector alarm. Daarop heeft Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein bouw, verzekeringen en banken bijeengebracht in de hoop alsnog een oplossing hiervoor te vinden, via ofwel een kredietverzekering ofwel door een waarborg te verstrekken.

  De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank. Tommelein is van plan een officieel advies hierover te vragen: de verzekering heeft namelijk pas zin als de extra kapitaalbuffer voor de banken hiervoor wegvalt.

   

  (Bron: Het Belang van Limburg, 20 april 2017)

   

 • 13
  apr

  Prijzen vastgoed stijgen enkel nog in Limburg: “Uniek gegeven”

  Een woonhuis in Vlaanderen is in het eerste trimester gemiddeld 2,6 procent goedkoper geworden dan eind vorig jaar, zo blijkt uit de Notarisbarometer. De gemiddelde prijs bedraagt nu 258.936 euro. Ook bouwgrond werd goedkoper, terwijl de prijzen van appartementen stabiliseerden in vergelijking met eind 2016. Het aantal vastgoedtransacties blijft intussen pieken: in het eerste kwartaal werden er in…

  Een woonhuis in Vlaanderen is in het eerste trimester gemiddeld 2,6 procent goedkoper geworden dan eind vorig jaar, zo blijkt uit de Notarisbarometer. De gemiddelde prijs bedraagt nu 258.936 euro. Ook bouwgrond werd goedkoper, terwijl de prijzen van appartementen stabiliseerden in vergelijking met eind 2016. Het aantal vastgoedtransacties blijft intussen pieken: in het eerste kwartaal werden er in Vlaanderen nog eens 4,5 procent meer transacties genoteerd dan eind vorig jaar. Enkel in Limburg doet de prijsdaling zich niet voor.

   

  De Notarisbarometer heeft als voordeel, doordat hij gebaseerd is op de voorlopige verkoopovereenkomsten bij notarissen, dat hij beschikt over de meest recente gegevens voor de Belgische vastgoedmarkt.

   

  Opmerkelijk is de evolutie van de prijzen. In Vlaanderen werden huizen de jongste maanden goedkoper. De prijsdaling doet zich voor in alle provincies, met uitzondering van Limburg. Op jaarbasis zijn huizen wel nog altijd wat duurder: 1,97 procent om precies te zijn tot gemiddeld 258.936 euro.

   

  In Brussel zet de prijsdaling bij woonhuizen zich nu al twee kwartalen op rij door, waardoor de prijs van een gemiddeld huis er nu 6 procent lager ligt dan begin 2016, op gemiddeld 415.715 euro. In Wallonië werden huizen de jongste maanden 1 procent goedkoper, tot gemiddeld 176.694 euro.

   

  Ook de prijs van bouwgronden en appartementen stijgt niet langer. Bouwgronden werden in Vlaanderen de jongste maanden 4 procent goedkoper, tot gemiddeld 236,6 euro per vierkante meter. Een appartement in Vlaanderen kost nu gemiddeld 219.303 euro of 0,89 procent minder dan eind vorig jaar. Enkel in Wallonië worden appartementen nog duurder, gemiddeld met 5 procent in het eerste kwartaal.

   

  Trendbreuk

   

  Bart Van Opstal van de Notarisbarometer spreekt van “een uniek gegeven”. “We zien een trendbreuk: voor het eerst is er voor alle categorieën niet langer sprake van een prijsstijging”, luidt het. Of dit een duurzame tendens wordt, valt af te wachten. “Dat is nog niet zeker, daarvoor is het nog te vroeg”, aldus Van Opstal. Veel zal ook afhangen van de evolutie van de rente.

   

  Hij merkt op dat de prijzen daalden en/of stabiel bleven ondanks de vele transacties. “Dat wijst erop dat het aanbod op de vastgoedmarkt groot is, deels te verklaren door de vergrijzing. Heel wat ouderen verkopen hun woning.” Daarnaast wijst hij ook naar het algemeen kader. “We mogen toch niet vergeten dat we uit een periode van prijsstijgingen komen.”

   

  In Vlaanderen werd er de eerste maanden van het jaar 4,5 procent meer vastgoed verkocht. Enkel in West-Vlaanderen was er een lichte daling (- 1,21 procent). In Limburg (+ 7,28 procent), Antwerpen (+ 6,65 procent) en Oost-Vlaanderen (+ 6,27 procent) was de toename het grootst. In Brussel en Wallonië stabiliseerde het aantal transacties.

   

  (Bron: Het Belang van Limburg 13 april 2017)

 • 10
  apr

  Huis gekocht? Tips om te besparen of te verdienen op afval

  Wanneer je een huis hebt gekocht of met een verbouwing bezig bent, dan zal je ongetwijfeld merken dat er al snel een grote hoeveelheid bouw- en sloopafval ontstaat. Het is vaak een hele uitdaging om hier op een goedkope manier vanaf te komen. Toch bestaan er een aantal goede en slimme manieren om tijdens een verbouwing of na de aankoop van een woning op de kosten te besparen en zelfs geld te verdi…

  Wanneer je een huis hebt gekocht of met een verbouwing bezig bent, dan zal je ongetwijfeld merken dat er al snel een grote hoeveelheid bouw- en sloopafval ontstaat. Het is vaak een hele uitdaging om hier op een goedkope manier vanaf te komen. Toch bestaan er een aantal goede en slimme manieren om tijdens een verbouwing of na de aankoop van een woning op de kosten te besparen en zelfs geld te verdienen.

   

  Kosten besparen

  Veel milieustraten en containerparken bieden de mogelijkheid om bepaalde afvalsoorten zonder kosten af te voeren. Denk hierbij aan houtafval, glas, kunststof verpakkingen, textiel, elektronische apparatuur en dergelijke. Wanneer je deze materialen scheidt en zelf naar de plaatselijke milieustraat brengt, bespaar je aanzienlijk op kosten dan wanneer je het als restafval zou aanbieden. Probeer altijd om zoveel mogelijk afval te hergebruiken. Elke kilo afval die je immers niet hoeft af te laten voeren scheelt kosten en bovendien hoeven kostbare materialen niet opnieuw aangeschaft te worden. Denk bijvoorbeeld aan bakstenen, tegels, vloeren, kozijnen en/of glas.

  Container voor de deur

  Als je erg veel afval hebt, is het overigens vaak interessanter om een container voor de deur te laten plaatsen. Dit scheelt veel tijd en losse korte ritten naar de milieustraat. Een dergelijke container wordt leeg gebracht en zodra hij vol zit na een telefoontje of e-mail weer opgehaald. Dit is mogelijk met een big bag vanaf 1 m3, tot een open of gesloten container van zelfs 9 m3 of groter.

  Wanneer je het afval gescheiden aanbiedt, dus bijvoorbeeld een aparte container voor hout en een losse container voor puin, dan zijn de kosten per kuub lager omdat de afvalverwerker minder verwerkingskosten hoeft te maken.

  Afval is soms geld waard

  Iedereen kent wel de lokale sportvereniging die oud papier inzamelt. Dat doen ze niet voor niets, want grote hoeveelheden karton en papier zijn geld waard. Gemiddeld ontvang je voor 1000 kilo papier ongeveer 70 euro. Ook oud ijzer dat bij een verbouwing overblijft is interessant en kan een leuk extraatje opleveren. Vergeet ook zeker niet om oude elektriciteitskabels en koperen (water)leiding apart te houden. Deze metalen zijn de laatste jaren aanzienlijk in waarde gestegen. Koperen leidingen of kabels lever je in bij een lokaal recyclingcentrum, waar ze worden gewogen en je direct contant geld voor je oude kabels of koperen buizen krijgt.

  Veel bestaande woningen zijn aangepast naar gebruik van de bewoner. Dergelijke voorzieningen, zoals een traplift kunnen nog veel geld waard zijn. Een gebruikte traplift kan door gespecialiseerde bedrijven gereviseerd worden en vervolgens weer elders geplaatst worden, zodat anderen er nog jaren gemak en plezier van kunnen hebben. Is er in de woning een traplift aanwezig? Informeer dan zeker of je traplift een interessante optie is. 

   

  Voordelen van hergebruik

  Bouwmaterialen en inboedel een tweede leven geven is duurzaam: goed voor het milieu en minder uitstoot van schadelijke gassen tot gevolg, doordat er geen nieuwe producten geproduceerd hoeven te worden. Daarnaast bespaar je zelf uiteraard aanzienlijk op de kosten. Bovendien kunnen hergebruikte materialen een woning een bijzondere uitstraling geven. De kans is groot dat juist het gebruik van dergelijke materialen een waardevermeerderend effect op je woning heeft. 

   

  (bron: Bouw & Wonen 6 april 2017)